Povezanost gojaznosti i depresije

Za oko 50 oboljenja – okidač je gojaznost. Od gojaznosti pati 600 miliona ljudi u svetu. Oni koje odluče da smršaju, najčešće se za taj korak odlučuju zato što  im je zdravlje narušeno.


Gojaznost izmedju ostalog može da uzrokuje arterijsku hipertenziju,  cerebrovaskularne bolesti, kardiovaskularna oboljenja,  povećanoi nivo šećera u krvi. Osim toga, depresija je vrlo čest pratilac gojaznih osoba.


Osobe koje pate od gojaznosti  često su subdepresivne,  i na primer, izbegavaju društvena  okupljanja, povlačeći se polako u sebe.


Promena načina ishrane, redovno vežbanje i  lekarske kontrole daju  rezultat. Iako je u startu teško, preporučljivo je prvenstveno zbog zdravlja, a onda i zbog estetike. Ioak, za uspešno  gubljenje kilograma, neophodni su  motivacija, istrajnost,  i odricanje. 

Zato, ako ste pravi gurman, a  želite manji obim struka, moraćete da budete fizički aktivni skoro kao pravi sportista. U slučaju da na primer pojedete 100 grama čokolade,  tako ste uneli oko  600 kalorija što vredi sat vremena brzog hodanja.

Foto: Pixabay

Нема коментара:

Постави коментар