KAKO SE PRAVI BOŽIĆNA ČESNICA - recept

U zavisnosti od tradicije i dela zemlje u kome živite, recept za to kako se pravi česnica se razlikuje.


Ako živite na jugu Srbije, spremaćete posnu česnicu zato što je u tom delu naše zemlje običaj da se česnica lomi posle večere na Badnje veče.

Kako bi česnica bila što ukusnija, a posna - osim mlake vode, ulja, belog brašna, soli i kvasca (mada neke domaćiceprave i beskvasnu česnicu) dodajte malo susama, kukuruznog brašna, laneno seme...

Za domaćice koje mese česnicu koja se lomi za Božić, sastojci koji se dodaju su mleko, jaja, pa čak i mast ili maslac...

U svakom slučaju, česnica može biti i najobičniji hleb od vode i bilo kakvog brašna, sa malo soli.

To može biti i proja, a može biti i slatka bela lisnata pogača, ruža pogača... Važno je da je domaćica napravi u dobrom raspoloženju. U pitanju je obredni hleb koji ima za cilj da najavi rodnu godinu i dobru žetvu.

Jednostavan recept

Najjednostavnije je da u kilogram prosejanog belog brašna dodate ravnu kašičicu soli, šoljicu ulja, dve kesice suvog kvasca, ili paketić svežeg kvasca, koji ste prethodno ostavili da malo odstoji u šoljici sa malo šećera i tople vode. Dodajte mlake vode (oko 200 ml) i zamesite testo. Nakon što odstoji oko dva sata - pecite česnicu oko pola sata na 200 stepeni.

Dekoracija nije obavezna, ali domaćice najčešće od dela testa naprave pletenicu koju ukrste.

I na kraju, stavite novčić. Nekada se u česnicu stavljalo veliko zrno pšenice, a danas je u nekim domaćinstvima to i dukat.

Posle lomljinja česnice, onaj ko je dobio novčić, treba da ga čuva u okviru ikone.

Hristos se rodi!

Foto: Pixabay




Нема коментара:

Постави коментар