SVINJSKA MAST KAO HRANA I KAO LEK

Nekada se svinjska mast koristila mnogo češće u kuhinji nego danas. Koristila se za prženje i spremanje skoro svih jela. Ipak, svinjska mast se u poslednje vreme kao prehrambena namirnica vraća na velika vrata! 




Prednosti masti u odnosu na biljna ulja su u tome što tokom prženja i pečenja ona oslobadja manje štetnih slobodnih radikala. 

Takođe, ona može biti energetska bomba za doručak ako je pojedete na parčetu hleba sa malo aleve paprike.

Osim u ishrani,svinjska mast se od davnina koristi i kao lek. Da biste je primenili u tom cilju, mast se mora prečistiti. 

Kako se obavlja prečišćavanje masti?

Potrebno je da mast stavite u posudu, dodate malo vode, i prstima ili drvenom kašikom mešate. Prospite vodu i ponovite postupak devet puta. Odstranili ste so i druge ostatke.

Svinjska mast - lekovitost

Svinjska mast može da pomogne kod bronhitisa. Blago zagrejana mast, utrljava se u kožu grudi blagom masažom. Tako se stvara tanak film koji zatvara pore, zagreva grudi i pomaže sazrevanje i izbacivanje sekreta. Pažnja: Nemojte koristiti svinjsku mast na ovaj način ako pacijent ima visoku temperaturu.

Mast se može primeniti i za ublažavanje problema koje izaziva neprijatno "belo pranje". Pročišćenu mast uveče stavite na uložak i tako prespavajte. Tretman ponovite 10 puta mesečno.

foto: Wikipedia





Нема коментара:

Постави коментар