Sigurno Vam se nekada desilo da nemate hleb u kući, a gosti su Vam se iznenada najavili. Kasno
je, pekare ne rade, a nemate vremena da čekate da testo nadodje...
Zvuči kao
bezizlazna situacija. Ne očajavajte, možete se snaći tako što ćete umesiti brzi
hleb bez kvasca.
Za
brzi hleb bez kvasca, potreban Vam je sledeći materijal:
600 grama pšeničnog brašna, a možete koristiti i
mešavinu pšeničnog brašna sa kukuruznim.
Dve kafene
kašičice sode bikarbone,
Dve kafene
kašičice soli,
Nešto manje od pola litre vode i malo ulja.
Priprema
Brašno pomešajte sa sodom bikarbonom i dodajte so, a
zatim lagano dodajte vodu. Mešajte i na kraju stavite ulje po želji. Umesite testo
kao i za svaki drugi hleb.
Testo ne treba da odstoji. Oblikujte ga tako da bude
u obliku što tanje pogače. Stavite hleb u nauljan pleh i probušite na primer
viljuškom na više mesta da bi se ravnomernije ispekao.
Vašu pogaču bez kvasca pecite oko 30 minuta na temperaturi180C
dok ne porumeni.
Kada se ispeče, umotajte pogaču u kuhinjsku krpu, pa
zatim u plastičnu kesu. Dovoljno je da odstoji desetak minuta i biće spreman!
Нема коментара:
Постави коментар