Jogurt
je sigurno, pored sira, naprodavaniji mlečni proizvod. Dobija se fermentacijom
obranog ili punomasnog mleka. Iako je omiljen kao svež napitak, koristi se i za mnoga jela,
kolače, salate...
Osim
kalcijuma i važnih
belančevina, jogurt je bogat
mnogim drugim korisnim sastojcima,
pa lekari preporučuju da se kozumira svakog dana.
Važan
za varenje, zube, mišiće,
nervni sistem…
Možete ga kombinovati sa voćem, žitaricama, povrćem. Važan je za ispravno varenje, sadrži brojne vitamine i minerale.
Svega jedna čaša
jogurta je vrlo važan izvor magnezijuma,
kalijuma, fosfora, joda, cinka, vitamina B5 i B12. Osim što je blagotvoran za
varenje, jogurt povoljno deluje i na rad
mišića i nervnog sistema.
Mlečna kiselina iz jogurta će zaštititi
zube i desni , dok kalcijum jača zube i pomaže da ostanu beli i zdravi.
Savršen za dijete
Jogurt
snižava krvni pritisak, smanjuje nadutost i
nakupljenu tečnostu
telu jer kalcijum i kalijum iz jogurta pomažu izbacivanju viška soli iz organizma.
Smanjiće i celulit, a takozvane dobre
bakterije iz jogurta ubrzaće Vaš metabolizam , pa se preporučuje njegovo konzumiranje za vreme
dijeta. Sadrži
vrli malo kalorija a njegova hranjivost je na istom nivou kao kod jaja i mesa.
Odredjena
istraživanja
pokazuju da oni koji konzumiraju dve šolje jogurta dnevno, tokom dijeta
mršave brže
od onih koji ga ne piju.
Za
najbolji učinak
u borbi sa suvišnim kilogramima, najbolje
je da dan počnete
čašom
jogurta sa žitaricama.
Jogurt može
biti i zdrav medjuobrok, a Vašu dijetu će učiniti podnošljivijom.
Jogurt štiti debelo crevo
Postoje
istraživanja čiji rezultati govore da unošenje oko 2 šolje jogurta dnevno, smanjuje rizik od dobijanja raka debelog creva
za oko 75% !
Kalcijum
iz jogurta sprečava rast štetnih ćelija na zidu debelog creva, a
laktobakterije umanjuju transformaciju žuči u kancoregene kiseline.
Jogurt
je dobar i kao užina ili obrok na poslu, pa ako nemate dovoljno vremena da se
posvetite zdravoj ishrani, nadomestite to delimično jogurtom u bilo kojoj prilici, na
poslu, u školi, usput…
Kad god
možete, dodajte jogurt u jelo, salatu,
proju, pecivo…
Jogurt
jača
imunitet
Jogurt podstiče organizam u proizvodnji interferona, a to je protein koji
aktivira imuno ćelije i pojačava stvaranje antitela koja se bore sa virusima.
Zato, u
sezonama prehlada ili gripa, gledajte da u frižideru uvek imate bilo kakav jogurt.
Нема коментара:
Постави коментар