Kako se pravi krema (mast) od nevena






Neven ili Kalendula je vekovima poznat po izuzetno lekovitim svojstvima.  Neven se koristi kao čaj, ulje, mast ili krema. Koristi se kao sastojak u mnogim kozmetičkim proizvodina, a u narodnoj medicini se koristi za lečenje kožnih bolesti a posebno hemoroida.
Preporuruka je da mast od nevena uvek imate u kući jer se nikad ne zna kadaVam može zatrebati. 

Napravite sami potpuno prirodnu  lekovitu mast od nevena!

Kako se pravi?

Pet kašika svinjske masti prelijte sa malo tople vode dobro  umutite mikserom. Tokom mućenjaće se izdvojiti malo vode koju treba da bacite. Mutite što duže kako biste odbacili veću količinu vode sve dok ne dobijete čvrstu belu kremu.



Kremu koju ste dobili mućenjem stavite u šerpicu i lagano zagrevajte na ringli.
Oko 50 cvetova nevena koji su još sveži zatim ubacite u šerpicu gde grejete mast. Kuvajte sve zajedno dok latice ne “uvenu”, a onda pustite da odstoji preko noći. Sutra, zagrejte smesu pa je pažljivo procedite kroz gazu.

Spakujte dobijenu mast u skaklenu teglicu, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru.
Ova mast nema neprijatne mirise, ali vi svakako možete dodati neku kap omiljenog eteričnog ulja.

Kako koristi mast od nevena?

Mast koju ste sami napravili slodobno koristite  za tretman  kože koja ima problem sa ekcemom, psorijazom ili čestim infekcijama. 

Pomoći će Vam da se rešite ili bar ublažite gnojne bubljice i mitesere, kao i fleke na licu.
Mast se može mazati i na rane, ožiljke, ogrebotine, opekotine,i delove kože iritirane ubodima insekata.



Domaća  mast od nevena je vrlo lekovita u tretmanu proširenih vena i  hemoroida.
Mažite mast od nevena na odebljalu kožu na petama ili laktovima kao i na kožu koja je bolna i oštećena usled žuljeva od obuće.

Domaću kremu od nevena nanosite uobičajeno na kožu kao i svaku drugu kremu, ako vam je koža zdrava. 

Kod  problema sa čirevima , ranama i žuljevima, mast prvo stavite na gazu, prislonite na kožu a onda pričvrstite flasterom.

Za hemoroide, mast mažite u debljem sloju oko anusa nekoliko puta na dan.
Mast koju ste napravili prema domaćem receptu, sigurno će dugo trajati ako je čuvate dobro zatvorenu u  frižideru.

Нема коментара:

Постави коментар