Prirodni antibiotici




Priroda je veoma izdašna kada je reč o antibakterijskom i antivirusnom dejstvu pojedinih biljaka.   

Antibiotici koje nabavljamo u apotekama  nisu baš bezazleni jer, osim neželjenih, uništavaju i  "dobre" bakterije, koje  su potrebne  za pravilno funkcionisanje organizma.
 
Alternativa mogu biti prirodni antibiotici, ali u svakom slučaju, vodite se uputstvima Vašeg lekara.

Najjači antibiotici iz prirode

Ulje origana 

Neka istraživanja  pokazuju da ovo ulje uništava čak 96 odsto bakterije pneumokoke, 92 odsto stafilokoka,  eliminiše 83 odsto streptokoka i 78 odsto enterokoka iz ljudskog tela.

Ulje origana dodija se iz lišća ove biljke i mnogi antibiotici u pilulama ga sadrže.

Ekstrakt lišća masline 

Ekstrakt lišća masline poseduje  širok spektar dejstva, sprečava štetan uticaj slobodnih radikala koji su uglavnom krivci za starenje i izazivanje malignih bolesti. Reč je o jakom antioksidantu koji takodje ublažava bol.

Beli luk – biljni penicilin

Beli luk je jedan od najdostupnijih prirodnih antibiotika. Kroz istoriju se upotrebljavao za lečenje kuge i ostalih epidemijskih bolesti.



Koristite beli luk  u sezonama prehlada i virusa, a najbolje kao sirov jer je na primer beli luk u prahu  slabo učinkovit.

Propolis

Propolis koriste same pčele za higijenu košnice  da bi je obranile od opasnosti medju kojima su i infekcije. Upravo zato su košnice poznate kao najsterilniji prostor u prirodi! Propolis je prirodni antibiotik, koji štiti od bakterija ali i bakterija  i jača imunitet. 



Uzimanje propolisa u sezoni gripa smanjuje rizik od oboljenja  za oko 50%. Kreme koje sadrže  propolis, preporučuju se za lečenje gljivičnih i bakterijskih infekcija kože.

Vitamin C

Veliki broj istraživanja o delovanju vitamina C na viruse i bakterije, ukazuje na to da  je ionako čuveni vitamin C na prvom mestu, u prevenciji infekcija.

Navalite na grejpfrut, kivi, limun, paprike, pomorandže…

Нема коментара:

Постави коментар