ŠMINKA, KOZMETIKA, NEGA LICA I TELA...
Kako se prave parfemi
Verovatno ste se nekada pitali kako se proizvode parfemi.
Ako niste znali, da bi ste Vi danas gotovo automatski prsnuli omiljen
parfem, i birali izmedju gotovo neograničenog broja raznih vrsta parfema, bili
su potrebni vekovi usavršavanja procesa njihove proizvodnje.
Prvi parfemi, pravljeni su u arapskom svetu i sasvim dostojanstveno
mogu da “stanu na crtu” današnjim modernim parfemima.
Veština pravljenja parfema ide daleko u period pre nove ere. Tada su
se razne mirisne tečnosti pravile u Egiptu,
Rimu i Grčkoj. Mnogo kasnije, moderni parfemi koji su nam danas poznati, počinju da se prave u Španiji, Italji,
Francuskoj…
Proces proizvodnje parfema i tada je bio složen kao i danas kada se
kreiranje parfema smatra pravom umetnošću.
Potrebno je dobro proceniti sastojke, izabrati način njihovog
sjedinjavanja, pakovanje…
Mnogo je vekova proteklo od kada su
Egipćanke nanosile na svoju kožu
prve parfeme na svetu. Ali, bez obzira na to, tehnologija spravljanja nekad i
sad vrlo je slična.
Prvi
parfemi pravljeni su od cvetnih latica
Persijanci su Izvlačili
ulje iz cvetova, listova i još nekih delova biljaka i to destilacijom što se i
danas praktikuje. Prvi cvet od kog je napravljen parfem bila je ruža, a kasnije se krenulo sa dobijanjem ulja iz limuna,
pomorandže, lavande…
Savremeni parfemi se razlikuju
od nekadašnjih po tome što sadrže sintetičke sastojke. Parfemi od potpuno
prirodnih sastojaka se jako dugo prave, proces je prilično skup jer sastojci koji potiču od biljnih ili životinjskih sirovina
mogu biti teško dostupni i da mnogo koštaju.
Na primer, da bi se dobila
bočica prirodnog parfema od ruže,
potrebno jemnogo, mnogo latica, da bi se izvuklo dovoljno aromatičnog ulja.
Još skuplji su sastojci životinjskog porekla kao što je mošus koji se dobija od jelena, dabrova ili
kitova.
Sa razvojem tehnologije, došlo se do toga da se skoro svi sastojci
mogu dobiti na veštački način. Tako se
jeftinije i brže, dobija na hiljade mirisnih nota.
Smatra se da su kroz istoriju, izradjivači najkvalitetnijih parfema
bili Rimljani koji su parfimisali čak i svoje životinje! Za vreme priređivanja bogatih slavlja i
gozbi, oni su mirisima natapali krila
ptica, koje bi potom puštali iz kaveza da lete po prostoriji u kojoj se slavi.
Parfem
kao kreacija
Metoda kreiranja parfema “Žan Karl”
podrazumeva postojanje baze parfema.
Najpre se biraju dve note kao ključne komponente a onda im se dodaje
treća . Ovi sastojci su baza i moraju da dosta odstoje pre mešanja.
Ove ključne note zovu se još i top note, note srca i bazne note. Nota srca je , pogadjate, najvažnija jer
parfemu daje originalnost.
Postojanost
parfema zavisi od tipa kože
Svakako da je kvalitetan parfem onaj, koji ostaje dugo vezan za kožu i
traje.
Parfemi imaju bolji kontakt sa masnom kožom, dok se kod ljudi sa suvom kožom miris lakše rasporedjuje po površini. Ako imate
glatku kožu, parfem će brže isparavati, a gruba koža ga duže čuva.
Klasifikacija
parfema prema sastojcima
- Floralni i voćni – miris voća, limuna, ruže, šumskog cveća…
- „Citrus“ – kombinacija zelenih i cvetnih parfema
- „Leather“ – miris kože;
- „Fougere“ – miris na paprat, sandalovo drvo, mahovinu
- Green – svežina i mirisi trave, borovine…
- Orjentalni – jaki, teški mirisi vanile, drveća…
- „Chypre“ – miris limuna i
sandalovog drveta kao imahovine sa elementima cveća.
Zanimljivosti
Francuski vladar Luj XV parfeme je koristio umesto sapuna i vode.
Pariz je tek u XIX veku postao „postojbina“ parfema
Ljudsko čulo mirisa ume da prepozna oko 9000 različitih mirisa.
Kako se boriti protiv akni i bubuljica
One
znaju da iznenade baš u nezgodno vreme – pred matursko veče, doček Nove godine
ili odlazak na neku vrlo važnu zabavu! Da, to su akne ili bubuljice!
Ipak, ne
paničite ako nemate neki preparat koji će Vam u tom trenutku pomoći, jer nešto
od onoga što ćemo Vam mi preporučiti, sigurno imate u kući odnosno kuhinji. Evo kako se reštiti bubuljica i akni na prirodan način:
Med
Med je
poznat po svom antibakterijskom svojstvu
a to je ono što bubuljicama nikako ne prija. Dakle, stavite malo meda na
bubljicu i ostavite da deluje oko 15 minuta, pa isperite vodom. Ako imate, u
med možete dodati malo cimeta. Ova mešavina dobra je kao maska za negu masne
kože.
Sirće
Pomešajte
jednake količine sirćeta i vode, umočite u rastvor komadić vate i tapkajte
preko i oko bubuljice. Sirće će umanjiti crvenilo i nadutost kože. Najbolje je
koristiti jabukovo sirće.
Soda
bikarbona
Osim za
kolače, soda bikarbona je korisna i u borbi s bubuljicama. Koristite sodu
bikarbonu tako što ćete je pomešati sa malo vode i time pilingovati
problematične delove kože, nekoliko minuta, što će pomoći koži lica da diše i
da odstrani nečistoće. Važno je samo da vam lice bude vlažno pre početka
pilingovanja.Na kraju, lice isperite mlakom vodom.
Beli luk
Zgnječite
čen belog luka i dodajte mu malo tople vode. Ovu mešavinu stavite na bubuljicu
i držite da deluje svega 5 minuta. Odmah ćete videti promenu na bolje.
So
U šolju
tople vode staviti kašiku soli. Umočite tupfer u rastvor i stavite kao oblig na
bubuljicu. Nakon 15 minuta operite vodom.
ŠTA KAD NOKAT URASTE :(
Sigurno Vam je jasno koliko je to neprijatno I bolno ako
ste makar I samo jednom bili žrtva urastanja nokta! Ovo se najčešće desi s
jedne ili obe strane palca na stopalima. Gora varijanta je urastanje nokta na više prstiju.
Ako ste lakši slučaj, rešićete ovo oblogama I kupkama, I jeste
da neko vreme nećete moći baš normalno da hodate a cipele će vam smetati, ali,
uspećete na relativno lak način da se otarasite ove napasti.
U težim slučajevima, nažalost, neophodna je operacija.
Sreća je da danas postoje I opcije upotrebe CO2 lasera, pa ovo možete obaviti
bez rezova I šavova.
Zašto nokat urasta
Dakle, deo nokta
uraste u okolnu kožu, to jest u tkivo uz nokat. Pojavljuje se otok I bol, nekad
igranulom, vrsta čvotića koji može da prokrvari. Ako se pojavi I gnoj, onda je
to znak da je počela gljivična ili bakterijska infekcija.
Da li ćete probleme sa urastanjem noktiju imati češće ili
redje, vrlo zavisi od genetike! Ako ste nasledili slabe I tanke nokte, oni vrlo
lako urastaju.
Medjutim, pored toga šta ste I kako nasledili od mame I tate,
tu su još neki faktori. Ako nosite usku obuću I to svakodnevno, vrlo je
verovatno da će nokat krenuti da urasta jer ga neudobna obuća gura ka tkivu oko
nokatne ploče. Birajte udobnu obuću od prirodnih materijala I ne preterujte sa
ultra visokim I uskim modelima! Vaši nožni prsti ne bi trebalo da dotiču vrh
cipela, a idealna štikla visoka je oko 4 cm.
Pravilni pedikir
Osim cipela I gena, obratite pažnju na to kako vršite
pedikir. Kada se nokti ne seku ravno, već zaobljavaju, rizik urastamka je veći.
Nokte na nogama nikada nemojte prekratko seći.
Ko je najpodložniji urastanju noktiju>
Deca, jer imaju mekše tkivo,
Trudnice, jer povećana težina pritiska stopala,
Sportisti, naročito fudbaleri,
Baletani I balerine, zbog čestih opterećenja stopala,
Osobe sa urodjenim deformitetima stopala…
Нема коментара:
Постави коментар