Lepota

                           ŠMINKA, KOZMETIKA, NEGA LICA I TELA...

Kako se prave parfemi



Verovatno ste se nekada pitali kako se proizvode parfemi.
Ako niste znali, da bi ste Vi danas gotovo automatski prsnuli omiljen parfem, i birali izmedju gotovo neograničenog broja raznih vrsta parfema, bili su potrebni vekovi usavršavanja procesa njihove proizvodnje.
Prvi parfemi, pravljeni su u arapskom svetu i sasvim dostojanstveno mogu da “stanu na crtu” današnjim modernim parfemima.
Veština pravljenja parfema ide daleko u period pre nove ere. Tada su se razne  mirisne tečnosti pravile u Egiptu, Rimu i Grčkoj. Mnogo kasnije, moderni parfemi koji su nam danas poznati,  počinju da se prave u Španiji, Italji, Francuskoj…
Proces proizvodnje parfema i tada je bio složen kao i danas kada se kreiranje parfema smatra pravom umetnošću.
Potrebno je  dobro proceniti  sastojke, izabrati način njihovog sjedinjavanja, pakovanje…
Mnogo je vekova proteklo od kada su  Egipćanke nanosile na svoju  kožu prve parfeme na svetu. Ali, bez obzira na to, tehnologija spravljanja nekad i sad vrlo je slična.
Prvi parfemi pravljeni su od cvetnih latica
Persijanci su Izvlačili ulje iz cvetova, listova i još nekih delova biljaka i to destilacijom što se i danas praktikuje. Prvi cvet od kog je napravljen parfem bila je  ruža, a kasnije se  krenulo sa dobijanjem ulja iz limuna, pomorandže, lavande…
Savremeni  parfemi se razlikuju od nekadašnjih  po tome što sadrže  sintetičke sastojke. Parfemi od potpuno prirodnih sastojaka se jako dugo prave, proces je prilično skup jer  sastojci  koji potiču od biljnih ili životinjskih sirovina mogu biti teško dostupni i da mnogo koštaju.
Na primer,  da bi se dobila bočica  prirodnog parfema od ruže, potrebno jemnogo, mnogo latica, da bi se izvuklo dovoljno aromatičnog ulja.
Još skuplji su sastojci životinjskog porekla kao što je  mošus koji se dobija od jelena, dabrova ili kitova.
Sa razvojem tehnologije, došlo se do toga da se skoro svi sastojci mogu  dobiti na veštački način. Tako se jeftinije i brže, dobija na hiljade mirisnih nota.
Smatra se da su kroz istoriju, izradjivači najkvalitetnijih parfema bili Rimljani koji su parfimisali čak i svoje životinje!  Za vreme priređivanja bogatih slavlja i gozbi, oni su  mirisima natapali krila ptica, koje bi potom puštali iz kaveza da lete po prostoriji u kojoj se slavi. 
Parfem kao kreacija
Metoda kreiranja parfema “Žan Karl”  podrazumeva postojanje baze parfema.  Najpre se biraju dve note kao ključne komponente a onda im se dodaje treća . Ovi sastojci su baza i moraju da dosta odstoje pre mešanja.
Ove ključne note zovu se još i top note, note srca i bazne note.  Nota srca je , pogadjate, najvažnija jer parfemu daje originalnost.
Postojanost parfema zavisi od tipa kože
Svakako da je kvalitetan parfem onaj, koji ostaje dugo vezan za kožu i traje.
Parfemi imaju bolji kontakt sa masnom kožom,  dok se kod ljudi sa suvom  kožom miris  lakše rasporedjuje po površini. Ako imate glatku kožu, parfem će brže isparavati, a gruba koža ga duže čuva.
Klasifikacija parfema prema sastojcima
- Floralni  i voćni –  miris voća, limuna, ruže, šumskog cveća…
- „Citrus“ – kombinacija zelenih i cvetnih parfema
- „Leather“ – miris kože;
- „Fougere“ – miris na paprat, sandalovo drvo, mahovinu 
- Green – svežina i mirisi trave, borovine…
- Orjentalni – jaki, teški mirisi vanile, drveća…
 - „Chypre“ – miris limuna i sandalovog drveta kao imahovine sa elementima cveća.
Zanimljivosti
Francuski vladar Luj XV parfeme je koristio umesto sapuna i vode. 
Pariz je tek u XIX veku postao „postojbina“ parfema
Ljudsko čulo mirisa ume da prepozna oko  9000 različitih mirisa.

Kako se boriti protiv akni i bubuljica




One znaju da iznenade baš u nezgodno vreme – pred matursko veče, doček Nove godine ili odlazak na neku vrlo važnu zabavu! Da, to su akne ili bubuljice!
Ipak, ne paničite ako nemate neki preparat koji će Vam u tom trenutku pomoći, jer nešto od onoga što ćemo Vam mi preporučiti, sigurno imate u kući odnosno kuhinji. Evo kako se reštiti bubuljica i akni na prirodan način:
Med
Med je poznat  po svom antibakterijskom svojstvu a to je ono što bubuljicama nikako ne prija. Dakle, stavite malo meda na bubljicu i ostavite da deluje oko 15 minuta, pa isperite vodom. Ako imate, u med možete dodati malo cimeta. Ova mešavina dobra je kao maska za negu masne kože.
Sirće 
Pomešajte jednake količine sirćeta i vode, umočite u rastvor komadić vate i tapkajte preko i oko bubuljice. Sirće će umanjiti crvenilo i nadutost kože. Najbolje je koristiti jabukovo sirće.
Soda bikarbona
Osim za kolače, soda bikarbona je korisna i u borbi s bubuljicama. Koristite sodu bikarbonu tako što ćete je pomešati sa malo vode i time pilingovati problematične delove kože, nekoliko minuta, što će pomoći koži lica da diše i da odstrani nečistoće. Važno je samo da vam lice bude vlažno pre početka pilingovanja.Na kraju, lice isperite mlakom vodom.
Beli luk
Zgnječite čen belog luka i dodajte mu malo tople vode. Ovu mešavinu stavite na bubuljicu i držite da deluje svega 5 minuta. Odmah ćete videti promenu na bolje.
So
U šolju tople vode staviti kašiku soli. Umočite tupfer u rastvor i stavite kao oblig na bubuljicu. Nakon 15 minuta operite vodom.

ŠTA KAD NOKAT URASTE :(


Sigurno Vam je jasno koliko je to neprijatno I bolno ako ste makar I samo jednom bili žrtva urastanja nokta! Ovo se najčešće desi s jedne ili obe strane palca na stopalima. Gora varijanta je urastanje nokta na više prstiju.



Ako ste lakši slučaj, rešićete ovo oblogama I kupkama, I jeste da neko vreme nećete moći baš normalno da hodate a cipele će vam smetati, ali, uspećete na relativno lak način da se otarasite ove napasti.

U težim slučajevima, nažalost, neophodna je operacija. Sreća je da danas postoje I opcije upotrebe CO2 lasera, pa ovo možete obaviti bez rezova I šavova.

Zašto nokat  urasta    


Dakle, deo nokta uraste u okolnu kožu, to jest u tkivo uz nokat. Pojavljuje se otok I bol, nekad igranulom, vrsta čvotića koji može da prokrvari. Ako se pojavi I gnoj, onda je to znak da je počela gljivična ili bakterijska infekcija.
Da li ćete probleme sa urastanjem noktiju imati češće ili redje, vrlo zavisi od genetike! Ako ste nasledili slabe I tanke nokte, oni vrlo lako urastaju.

Medjutim, pored toga šta ste I kako nasledili od mame I tate, tu su još neki faktori. Ako nosite usku obuću I to svakodnevno, vrlo je verovatno da će nokat krenuti da urasta jer ga neudobna obuća gura ka tkivu oko nokatne ploče. Birajte udobnu obuću od prirodnih materijala I ne preterujte sa ultra visokim I uskim modelima! Vaši nožni prsti ne bi trebalo da dotiču vrh cipela, a idealna štikla visoka je oko 4 cm.

Pravilni pedikir

Osim cipela I gena, obratite pažnju na to kako vršite pedikir. Kada se nokti ne seku ravno, već zaobljavaju, rizik urastamka je veći. Nokte na nogama nikada nemojte prekratko seći.

Ko je najpodložniji urastanju noktiju>

Deca, jer imaju mekše tkivo,
Trudnice, jer povećana težina pritiska stopala,
Sportisti, naročito fudbaleri,
Baletani I balerine, zbog čestih opterećenja stopala,
Osobe sa urodjenim deformitetima stopala…

Нема коментара:

Постави коментар