Saveti o ishrani, prirodnim lekovima, lekovitom bilju, bolestima, fitnesu...
LEKOVITOST JOGURTA - PIJTE GA SVAKOG DANA!
Jogurt
je sigurno, pored sira, naprodavaniji mlečni proizvod. Dobija se fermentacijom
obranog ili punomasnog mleka. Iako je omiljen kao svež napitak, koristi se i za mnoga jela,
kolače, salate...
Osim
kalcijuma i važnih
belančevina, jogurt je bogat
mnogim drugim korisnim sastojcima,
pa lekari preporučuju da se kozumira svakog dana.
Važan
za varenje, zube, mišiće,
nervni sistem…
Možete ga kombinovati sa voćem, žitaricama, povrćem. Važan je za ispravno varenje, sadrži brojne vitamine i minerale.
Svega jedna čaša
jogurta je vrlo važan izvor magnezijuma,
kalijuma, fosfora, joda, cinka, vitamina B5 i B12. Osim što je blagotvoran za
varenje, jogurt povoljno deluje i na rad
mišića i nervnog sistema.
Mlečna kiselina iz jogurta će zaštititi
zube i desni , dok kalcijum jača zube i pomaže da ostanu beli i zdravi.
Savršen za dijete
Jogurt
snižava krvni pritisak, smanjuje nadutost i
nakupljenu tečnostu
telu jer kalcijum i kalijum iz jogurta pomažu izbacivanju viška soli iz organizma.
Smanjiće i celulit, a takozvane dobre
bakterije iz jogurta ubrzaće Vaš metabolizam , pa se preporučuje njegovo konzumiranje za vreme
dijeta. Sadrži
vrli malo kalorija a njegova hranjivost je na istom nivou kao kod jaja i mesa.
Odredjena
istraživanja
pokazuju da oni koji konzumiraju dve šolje jogurta dnevno, tokom dijeta
mršave brže
od onih koji ga ne piju.
Za
najbolji učinak
u borbi sa suvišnim kilogramima, najbolje
je da dan počnete
čašom
jogurta sa žitaricama.
Jogurt može
biti i zdrav medjuobrok, a Vašu dijetu će učiniti podnošljivijom.
Jogurt štiti debelo crevo
Postoje
istraživanja čiji rezultati govore da unošenje oko 2 šolje jogurta dnevno, smanjuje rizik od dobijanja raka debelog creva
za oko 75% !
Kalcijum
iz jogurta sprečava rast štetnih ćelija na zidu debelog creva, a
laktobakterije umanjuju transformaciju žuči u kancoregene kiseline.
Jogurt
je dobar i kao užina ili obrok na poslu, pa ako nemate dovoljno vremena da se
posvetite zdravoj ishrani, nadomestite to delimično jogurtom u bilo kojoj prilici, na
poslu, u školi, usput…
Kad god
možete, dodajte jogurt u jelo, salatu,
proju, pecivo…
Jogurt
jača
imunitet
Jogurt podstiče organizam u proizvodnji interferona, a to je protein koji
aktivira imuno ćelije i pojačava stvaranje antitela koja se bore sa virusima.
Zato, u
sezonama prehlada ili gripa, gledajte da u frižideru uvek imate bilo kakav jogurt.
Zašto je lubenica tako zdrava
Slatkoj lubenici teško je odoleti. Jedite je bez osećaja krivice jer ima malo kalorija a puno zdravih sastojaka. Ovo zdravo povrće pružiće brojne blagodeti Vašem organizmu.
Koristi od lubenice:
1. Lubenica je bogata elektrolitima i vodom,pa je tako odlična u letnjim danima kada sprečava dehidrataciju.
2. Ima vrlo malo kalorija (30 kalorija na 100 g).
3. Izuzetno je bogata antioksidansima koji čuvaju zdravlje.
4. Odličan je izvor vitamina A, koji je važan za održavanje zdrave kože, a štiti i funkcije pluća i sluzokože usne duplje.
6. Odličan je izvor kalijuma koji je bitan za ravnotežu elektrolita, za kontrolu rada srca i prevenciju moždanog udara.
7. Sadrži velike količine vitamina B6 , vitamina-C i mangana. Hrana bogata vitaminom C pomaže jačanju imuniteta dok mangan ima posebnu važnost za zdravlje kože i kostiju.
KAKO SMRŠATI BEZ IZGLADNJIVANJA?
Tokom leta,
skoro svako ima preporuku za neku svoju dijetu koja je „prosto odlična i
obavezno uspešna!“
Prvo i
osnovno, naravno da se držanjem dijete može smršati ali sve što je brzo, daje
kratke rezultate, nije zdravo za organizam, naročito ako imate neku hroničnu
bolest.
Izbegavajte
brza i eksoresna rešenja. Mogu Vam stradati jetra, bubrezi, krvna slika... a
možete i usporiti metabolizam tim velikim šokom.
Najbolje je
konsultovati se sa nutricionistom koji će na osnovu vaše trenutne težine i zdravstvenog
stanja kao i načina života i godina, dati pravo rešenje – isključivo za Vas!
Rezultati
nedolaze odmah ni prebrzo, ali će biti verovatno trajni, a što je najbitnije,
nećete ugroziti zdravlje.
Pošto bi svaka
dijeta trebalo da bude individualna, dajemo Vam samo jedan okvirni predlog koji
biste mogli da sledite.
Saveti
Najbolji je razmak između obroka oko 3 h-4h, a nakon konzumiranja voća 2-3h.
Način pripreme povrća je bitan: može
samo kuvano, bareno ili pečeno bez masnoće u rerni , teflonu ili na električnom
roštilju.
Izmerite se ujutru kad počenete sa
režimom dijete, pa tek za 2 nedelje.
Opšta pravila:
Treba što manje soliti hranu,
Prvi obrok – doručak treba da bude
tokom prvih sat i po po ustajanju,
Večera se najmanje 2 sata pre odlaska
na spavanje,
Pridržavajte se istog ritma obroka,
Poželjna je fizička aktivnost,
Jedite zastolom, a ne u hodu,
Servirajte hranu na manje tanjere,
Jedite polako i sa uživanjem
Dok jedete, nemojte gledati TV ili
buljiti u kompjuter,
Izbegavajte prženo i pohovano,
Preporučuju se čorbe bez krompira i
pirinča,
Umesto supa iz kesice, jedite domaće,
Umesto šećera koristite voćni šećer,
Salate začinite jabukovim sirćetom ili
limunom,
Jedite raznovrsnu hranu.
Jelovnik
I DAN
DORUČAK - Projice 160g, Kiselo mleko 1
čaša
UŽINA
- Voće 150g
RUČAK - Čorba od povrća-250, Piletina
150g, Salata-300g
UŽINA
- 1 manja banana
VEČERA- Hleb integr. 60g, Humus
namazati, Paradajz 300g
II DAN
DORUČAK- Jaja kom,Kiselo mleko 1 čaša, Hleb integr. 60g
UŽINA -Voće 150g
RUČAK-Pasulj 250g, Salata- 250g, Hleb
integr. 40g
UŽINA -1 štangla čokolade, 25g ili 1
bonžita
VEČERA-Hleb integr. 60g-pavlaka
namaz,Ćureća prsa 3 šnita,Kiselo mleko 1 čaša
III DAN
DORUČAK-Hleb integr. 60g,Džem diet
namaz,Mleko bez laktoze,ili Pirinčano mleko,200ml
UŽINA -Voće 150g
RUČAK-Čorba od povrća, Piletina 150g, Salata-300g
UŽINA ,1 manja banana
VEČERA-Musli 3 kašike 35g
Jogurt ili Mleko bez laktoze ili
pirinčano 200ml
IV DAN
DORUČAK-Hleb integr. 80g,Humus 2
kašike,Kiselo mleko 1 čaša
UŽINA -Voće 150g
RUČAK- Punjena paprika 250g ili
punj.tikvice 300g+hleb 20g+salata ili Kuvan kupus 400g+junetina 100g+hleb,40g
ili junetina+ pirinač, 4 kašike+salata 250g
UŽINA -Voće 200g
VEČERA-Mlad sir 100g,Salata 400g
npr.paradajz veliki+1/2krastavca+1/2 paprikemasline 5 kom+1 kašika mas.ulja
V DAN
DORUČAK-Musli 5 kašika 60g,kis.mleko
ili Mleko bez laktoze ili pirinčano 250ml
UŽINA -Voće 200g
RUČAK-Čorba od povrća-250,Piletina
150g,Salata-300g
UŽINA -1 manja banana
VEČERA-Hleb integr. 60g,Humus
namazati,Paradajz 300g
VI DAN
DORUČAK-Kuvana palenta 200g. kis.mleko
ili Mleko bez laktoze ili pirinčano 250ml ili sa mladim sirom
UŽINA -Voće 150g
RUČAK-Povrće I grupe 250g npr.
Sataraš(beća-rac) ,Mlad sir 150g,Hleb integr. 60g,spanać pire itd) (umesto sira
može kis.mleko)
UŽINA -Voće 150g
VEČERA-Mlad sir 100g,Salata 400g
npr.,paradajz veliki+1/2,krastavca+1/2 paprike,masline 5 kom+1 kašika mas.ulja
VII DAN
DORUČAK-Musli 5 kašika 60g,kis.mleko
ili Mleko bez laktoze ili pirinčano 250ml
UŽINA -Voće 200g
RUČAK-Supa 250ml,Piletina 150g,Grilovano
povrće npr.Pečurke 250g
UŽINA -1 štangla čokolade,25g ili 1
bonžita
VEČERA-Hleb integr. 60g,pavlaka
namaz,Ćureća prsa 3 šnita,Salata 250g npr.paradajz.
Da li imate anemiju ? Anemija - Simptomi i lečenje
Ako se lako zamarate, vrti vam se često u glavi i bledi ste,
trebalo bi da proverite stanje Vaše krvne slike. Moguće je da ovi simptomi ukazuju
na malokrvnost čiji uzrok obično leži u nedostatku gvoždja u ishrani.
Gvožđe
je značajno u proizvodnji hemoglobina koji je glavni sastojak eritrocita –
crvenih krvih zrnaca. Eritrociti prenose
kiseonik do ćelija u organizmu i tako ih hrane. Zato, kada usled nedotataka
gvoždja, opadne prenos kiseonika, osećamo navedene simptome.
Kada
gvoždje padne, pada i nivo hemoglobina, slabije se vezuje kiseonik i tkiva i
organi počinju da reaguju na te nedostatke.
Gvoždje
je mineral koji je odgovoran za mnoštvo funkcija i procesa u organizmu, pa tako
njegov nedostatak, koji može biti posledica agresivne dijete ili pak nasledne
prirode zbog problema u resorpciji, uzrokuje anemiju.
Na
malokrvnost mogu da ukazuju u neki blaži simptomi, koji postepeno jačaju. Pa
tako imunitet lagano slabi, zajedno sa koncentracijom i celokupnon snagom
organizma.
Koje su namirnice bogate gvoždjem?
Šta možete da učinite u slučaju lose krvne slike? Jedite
crveno meso, jaja i džigericu. Neka Vam na meniju stalno bude zeleno povrće, tunjevina,
sardine, sveže voće, mahunarke…
Znajte da bi trebalo daobratite pažnju i na ishranu
jer je moguće da je malokrvnost ili anemija posledica lošeg funkcionisanja
želuca usled stalnih iritacija prekiselom hranom i jakom začinima.
Anemija može biti i pokazatelj neke druge bolesti
kao što su neka obolenja digestivnog trakta.
Anemiju nemojte zanemarivati, jer ako se ne leči ili
ne drži pod kontrolom, nastupiće brojne posledice po zdravlje. Pošto je srce
pod anemijom jače opterećeno, jer pokušava da ubrza dotok kiseonika iz krvi moguće
su razne srčane tegobe.
Kako
se leči anemija
Najpre je potrebno utvrditi tip anemije da bi lekar
odredio adekvatnu terapiju. Ono što vi možete da uradite sami je prelazak na
odgovarajuću i kvalitetnu hrana.
Poznati
prirodni lek protiv anemije je salata od koprive sa limunovim sokom i
maslinovim uljem. Napravite je u količini koja Vam prija i svakodnevno
konzumirajte.
Prirodni antibiotici
Priroda je veoma izdašna kada je reč o antibakterijskom i
antivirusnom dejstvu pojedinih biljaka.
Antibiotici
koje nabavljamo u apotekama nisu baš
bezazleni jer, osim neželjenih, uništavaju i "dobre" bakterije, koje su potrebne
za pravilno funkcionisanje organizma.
Alternativa mogu biti prirodni antibiotici, ali u
svakom slučaju, vodite se uputstvima Vašeg lekara.
Najjači antibiotici iz prirode
Ulje origana
Neka istraživanja pokazuju da ovo ulje uništava čak 96 odsto
bakterije pneumokoke, 92 odsto stafilokoka, eliminiše 83 odsto streptokoka i 78 odsto
enterokoka iz ljudskog tela.
Ulje origana dodija se
iz lišća ove biljke i mnogi antibiotici u pilulama ga sadrže.
Ekstrakt lišća masline
Ekstrakt lišća masline poseduje
širok spektar dejstva, sprečava štetan
uticaj slobodnih radikala koji su uglavnom krivci za starenje i izazivanje
malignih bolesti. Reč je o jakom antioksidantu koji takodje ublažava bol.
Beli luk – biljni penicilin
Beli luk je jedan od najdostupnijih
prirodnih antibiotika. Kroz istoriju se upotrebljavao za lečenje kuge i ostalih
epidemijskih bolesti.
Koristite beli luk u sezonama prehlada i virusa, a najbolje kao sirov
jer je na primer beli luk u prahu slabo učinkovit.
Propolis
Propolis koriste same
pčele za higijenu košnice da bi je
obranile od opasnosti medju kojima su i infekcije. Upravo zato su košnice
poznate kao najsterilniji prostor u prirodi! Propolis je prirodni antibiotik,
koji štiti od bakterija ali i bakterija
i jača imunitet.
Uzimanje propolisa u sezoni
gripa smanjuje rizik od oboljenja za oko
50%. Kreme koje sadrže propolis, preporučuju
se za lečenje gljivičnih i bakterijskih infekcija kože.
Vitamin C
Veliki broj
istraživanja o delovanju vitamina C na viruse i bakterije, ukazuje na to da je ionako čuveni vitamin C na prvom mestu, u
prevenciji infekcija.
Navalite na grejpfrut,
kivi, limun, paprike, pomorandže…
Kako se pravi krema (mast) od nevena
Neven ili Kalendula je vekovima poznat po izuzetno lekovitim svojstvima. Neven se koristi kao čaj, ulje, mast ili krema. Koristi se kao sastojak u mnogim kozmetičkim proizvodina, a u narodnoj medicini se koristi za lečenje kožnih bolesti a posebno hemoroida.
Preporuka je da mast od nevena
uvek imate u kući jer se nikad ne zna kadaVam može zatrebati.
Napravite sami potpuno
prirodnu lekovitu mast od nevena!
Kako se pravi?
Pet
kašika svinjske masti prelijte sa malo tople vode dobro umutite mikserom. Tokom mućenjaće se
izdvojiti malo vode koju treba da bacite. Mutite što duže kako biste odbacili
veću količinu vode sve dok ne dobijete čvrstu belu kremu.
Kremu
koju ste dobili mućenjem stavite u šerpicu i lagano zagrevajte na ringli.
Oko 50
cvetova nevena koji su još sveži zatim ubacite u šerpicu gde grejete mast.
Kuvajte sve zajedno dok latice ne “uvenu”, a onda pustite da odstoji preko
noći. Sutra, zagrejte smesu pa je pažljivo procedite kroz gazu.
Spakujte
dobijenu mast u skaklenu teglicu, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru.
Ova mast
nema neprijatne mirise, ali vi svakako možete dodati neku kap omiljenog
eteričnog ulja.
Kako koristi mast od nevena?
Mast
koju ste sami napravili slodobno koristite za tretman kože koja ima problem sa ekcemom, psorijazom
ili čestim infekcijama.
Pomoći
će Vam da se rešite ili bar ublažite gnojne bubljice i mitesere, kao i fleke na
licu.
Mast se
može mazati i na rane, ožiljke, ogrebotine, opekotine,i delove kože iritirane
ubodima insekata.
Domaća mast od nevena je vrlo lekovita u tretmanu
proširenih vena i hemoroida.
Mažite
mast od nevena na odebljalu kožu na petama ili laktovima kao i na kožu koja je
bolna i oštećena usled žuljeva od obuće.
Domaću
kremu od nevena nanosite uobičajeno na kožu kao i svaku drugu kremu, ako vam je
koža zdrava.
Kod problema sa čirevima , ranama i žuljevima,
mast prvo stavite na gazu, prislonite na kožu a onda pričvrstite flasterom.
Za
hemoroide, mast mažite u debljem sloju oko anusa nekoliko puta na dan.
Mast
koju ste napravili prema domaćem receptu, sigurno će dugo trajati ako je čuvate
dobro zatvorenu u frižideru.
Moć i lepota lekovitih kristala
Kristali su još pre
metoda savremene medicine, tradicionalno
korišćeni za lečenje, ublažavanje bola, pojačavanje koncentracije, pa i
za predvidjanje budućnosti. Danas,
se upotrebljavaju u različitim tehnološkim procesima pri proizvodnji oružja,
medicinskih aparata…
Već dugo se veruje da kristali
i drago kamenje poseduju vibracije koje pomažu isceljenje, daju energiju i
sklad organizmu.
Sve energetske tačke u
ljudskom organizmu, zovu se i čakre, pa se u skladu sa ovim rasporedom, koriste
drugačiji kristali .
Koji se kristali i drago kamenje koriste pri
lečenju odredjenih bolesti?
■ Smaragd jača srce,
funkciju očiju i jetre
■ Roze kvarc utiče na
bolji radu srčanog mišića.
■ Hematit smanjuje bolove u zglobovima.
■ Olivin pomaže funkcije organa za varenje
■ Ametist ublažava
bolove i mamurluk.
■ Kvarc ima širok
spektar dejstva i koristi se jači imunitet
■ Ćilibar leči opekotine,
čireve i astmu.
■ Ahat smiruje želudac.
■ Heliotrop stimuliše
protok energije kroz telo.
■ Oniks vraća emocionalnu
i fizičku snagu organizmu koji je izložen stresu. Najbolje je nositi ga u
kombinaciji sa dijamantima.
■ Beli opal može pomoći
u lečenju očnih bolesti. Crvenkasti opalstimuliše varenje.
■ Žad se koristi u lečenju poremećaja nervnog
sistema.
■ Malahit pomaže kod lečenja
reume.
■ Topaz leči napetost i
depresivna stanja.
■ Rubin poboljšava
krvnu sliku
■ Safir se koristi
za lečenje bolesti grla.
■ Granat stimuliše rad srca
■ Turmalin jača zube i sastav
kosti
■ Tirkiz povoljno utiče
na vid
■ Crni ćilibar leči
glavobolju.
Terapija
Pre upotrebe kamena ili
kristala operite ih pod mlazom tekuće vode i
ostavite par sati da odstoje.
Nakon bilo koje od
metoda lečenja kamenjem, ono mora da par sati odstoji na sunčevoj stvetlosti.
Da bi kamenje imalo
lekovito dejstvo, najpre obezbedite mir u prostoriji gde boravite, stavite
kamenje na odredjenu problematičnu tačku i ostavite dadeluje oko 20 minuta do
pola sata.
Šta je anoreksija
Anoreksija je jak gubitak apetita iz emocionalnih razloga najčešće.
To je zapravo poremećaj u ishrani koji se karakteriše velikim strahom od debljanja.Reč je o
nerazumnoj borbi protiv gladi koji ne nestaječak ni onda kada mršavost ozbiljno ugrožava život osobe obolele od anoreksije.
Anoreksija bi semogla nazvati bolešču uma. Započinje željom da se izgubi
koji kilogram nastavlja se svodjenjem hrane na minimum, a u krajnjim slučajevima - osoba potpuno prestaje da jede.
Osoba koja pati od anoreksije počinje da bude opsednuta slikom svog tela i često doživljava sebe jako debelom
iako je realno sasvim suprotno realno stanje.
Osobe
koje
žive u porodici sa jakim zahtevima i očekivanjima češće obolevaju od
anoreksije. Anoreksične ljude takodje često prati trend poricanja da
imaju problem.
Statistika
Anoreksija
se uglavnom javlja između 12. i 25. godine života i to kod 0,3 do 0,5% mladjih žena, i kod oko 1 odsto adolescenata. Češće se javlja u
zapadnoj kulturi, svetu baleta i mode.
Lečenje
Deo
terapije koja će pomoći u lečenju ove bolesti je psihoterapija,
zatim stalni nadzor lekara, poseban prilagodjen režim ishrane, ali se
terapija i lečenjerazlikuju od pojedinca do pojedinca jer neki nikako
nisu spremni na saradnju.
Bolničko lečenje je obavezno ako osoba
izgubi više od 25% svoje uobičajene telesne težine.
Podrška
porodice pri lečenju je jako bitna, dok se od lekova koriste uglavnom lekovi za jačanje apetita, antidepresivi… Ako
medicinski tretman izostane, smrtnost će se javiti u petini slučajeva!
Simptomi
Osim brzog gubitka težine, od simptomase primećuju strah od debljanja, preterivanje sa vežbanjem,
zatvor, suva koža, maljavost lica, opadanje kose, gubitak mesečnog ciklusa, polne želje...
Moguće da ćete se susreti sa poricanjem i odbijanjem, ali budite uporni jer na kraju krajeva - možete i treba da pomognete!
Нема коментара:
Постави коментар