Zašto je PERGA superhrana – koliko preparati od PERGE, pčelinjeg hleba, mogu pomoći u borbi sa infekcijama

Svi smo čuli za lekovita svojstva meda i propolisa... U doba pandemije ali i drugih sezonskih virusa, skoro da je nezamislivo za mnoge da dan provedu bez uzete famozne kašičice meda kao „kompletne hrane“.



Foto Piksabej

Koliko je med čudesna namirnica pokazuje i jedna od priča koja prati misteriozno otkrivanje grobnice mladog faraona Tutankamona u Egiptu još pre 100 godina.

Iako je njegov sarkofag položen u grobnicu pre više hiljada godina, sa svime „što je Tutankamonu bilo potrebno za onozemaljski život“, među čime je bio i naravno - med, istraživači kažu da med koji je u grobnici pronađen nije pokazivao niakkve znakove pokvarenosti...

Ali, i ako ostavimo mitove po strani, brojna naučna i validna istraživanjai studije pokazuju i dokazuju da je med zaista hrana bez premca.

Dok se med može uzimati samostalno, deca ga vole sa puterom i mlekom, a propolis koristimo uglavnom za sprejeve i dezinfekciju grla u borbi protiv upala, kao i za spravljanje brojnih melema među kojima su i oni protiv hemoroida, postoji još jedan pčelinji proizvod koji je više nego vredan pomena, a to je - PERGA.

Perga je izuzetno kvalitetna namirnica i jedan od najkvalitetnijih proizvoda pčela, zapravo je fermentisani polen. Naime, pčele najpre unose polen u saće, lageruju ga, potom obogaćuju enzimima da bi on fermentirao najmanje 21 dan u košnici.

Kada perga sazri pčele je dodatno zaštite, odnosno konzerviraju tankim filmom od meda.

Proizvođači meda i drugih pčelinjih proizvoda tvrde da je perga čak devet puta kvalitetnija od polena, kao i da se brže i bolje se apsorbuje u organizmu u odnosu na polena. Takođe, može se čuvati u zamrzivaču čak 14 godina bez promene svojstava zato što je potpuno fermentisana.

Dobijanje perge nije lak posao. Proces se vrši ručno i traje tri nedelje, što naravno, utiče i na cenu ovog proizvoda.


Foto Piksabej

Upoznajte MIAMAR - Perga i proizvodi od meda!

Perga i proizvodi od meda su idealan saveznik zdravlja vašeg organizma! Perga predstavlja najvredniji sastojak svih Miamar proizvoda pčelinjeg porekla. To je fermentisani polen koji pčele stvaraju na sledeći način: unose u košnicu polen sakupljen sa cvetova, prerađuju ga dodajući mu enzime iz pčelinjih izlučevina i zalivaju ga medom.

Pod uticajem ovih procesa dolazi do fermenticaje koja traje oko 15 dana. Perga je jedna od najvrednijih ,,superhrana” obzirom na svoj energetski bogat sastav i visoku koncentraciju proteina. Za razliku od sirovog polena, perga ima 10 puta više hranljivih sastojaka. Perga i proizvodi od meda su savršen spoj i savet da osnažite svoj organizam!



Težak i dug proces

Sve počinje još dok pčela sakuplja polen sa cvetova, pakuje ga u korpice na zadnjem paru nogu i vlaži pljuvačkom iz svojih žlezda i sadržajem voljke - mednog želuca. Fermentacija počinje u vazduhu dok pčela leti a tokom leta u polenu dolazi do povećanje količina organskih kiselina koje iniciraju proces fermentacije.

Onda, kada pčela donese grudvicu polena u košnicu, predaje ga drugim mladim pčelama koje tom polenu dodaju mikroorganizme, kvasce, gljivice i bakterije potrebne za fermentaciju perge.

Da bi se dobila perga, važno je da u košnici bude odgovarajuća mikroklima, temperatura i vlažnost vazduha, o čemu takođe brinu, pogađate – vrednei pametne pčele.

Perga se naziva još i pčelinjim hlebom a ona je spremna za primenu kada se završi fermentacija i kada same pčele dobro sabijaju pergu u saće, do dve trećine njene visine i zaliju je tankim slojem meda.

Lekovita svojstva perge

Perga sa svojim korisnim svojstvima za zdravlje, osim jakog antimikrobnog dejstva poseduje i veliku biološku vrednost.

Perga sadrži hranjive sastojke iz raznih vrsta polena, što je čini posebno bogatom hranjivom namirnicom.

Perga je posebno pogodna za ljude koji imaju problema sa varenjem jer je po hemijskom sastavu drugačija od polena, lako svarljiva i brže deluje u procesu ozdravljenja.

Bogata je aminokiselinama i vitaminima, ali i masnoćama.

Koliko je perga značajna, znaju i same pčele jer one njom hrane potomstvo, a mlade pčele radilice će uzimati pergu i proizvoditi matični mleč za ishranu matice.

Kada je reč o hranjivosti, eksperimenti su pokazali da životinje kojima je dodavana perga u ishranu jedu 15-20 odsto manje količine hrane od svog uobičajenog obroka, ali se i dalje normalno razvijaju dok im se istovremno popravlja kvalitet mesa.

To znači da je moguće koristiti pergu kao svojevrsni prirodni preparat za mršavljenje, dok se može koristiti i kao dodatak svakodnevnoj ishrani kod osoba kojima nedostaju belančevine, vitamini i minerali.

Istraživanja su pokazala da perga može da pomogne kod bolesti nervnog i endokrinog sistema, kod bolesti želuca i dvanaestopalačnog creva, kao i da povećava broj eritrocita i hemoglobina u krvi.

Uzgajivači pčela tvrde da perga jača imunitet povećava otpornost od infekcija, obnavlja crevnu floru, poboljšava rad prostate i potenciju, održava vlažnost kože, jača vid…

Perga se zato preporučuje ljudima koji su konstantno vezani za računar i vode takozvani sedalni način života.

Uz konsultacije sa pedijatrom, možete koristiti pergu i za jačnje apetita i rasta kod vašeg deteta.


Foto Piksabej

Kada je reč o odraslima, gotovo da nema oblasti u kojoj perga može biti od pomoći - kao sredstvo protiv starenja, protiv simptoma alergija i gripa, kod prehlada i oslabljenog imuniteta, za detoksikaciju, jačanje kostiju, ublažavanje depresivnih i anksioznih stanja, za snižavanje holesterola, hormonski balans, ispravan rad srca, protiv hipertenzije, kao zaštita od štetnih zračenja, za održavanje zdravlja prostate, protiv zatvora…

Bogatstvo sadržaja perge

Lekovito dejstvo na skoro sve sisteme organa, pripisuju se pergi upravo zbpg toga što sadrži pravo bogatstvo vitamina, minerala i drugih važnih elemenata neophodnih za ljudsko zdravlje.
Perga sadrži
·        Vitamine ( B1 , B2 , B3 , B5, B6, B7, B8, B10, B11, B12, E, D, K, C, F, P).
·        Mikroelemente ( kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar, jod, azot, fosfor, mangan cink, selen…
·        Belančevine
·        Ugljene hidrate
·        Amino i masne kiseline
·        Fermente i enzime

Dobre gljivice i bakterije

U ljudskom telu postoji određeni broj bakterija i gljivica i mnoge kulture koje sa nama čine jednu funkcionalnu zajednicu koja svima koristi.

Taj odnos je dinamičan, mnogi mikroorganizmi se po snazi smenjuju čas dominiraju jedni čas drugi i balans se iznova uspostavlja. Usled današnjeg modernog tempa života dolazi do narušavanja te osetljive ravnoteže što dovodi do pojave raznih oboljenja.

Jedno od mogućih rešenja za vraćanje tog balansa je upotreba perge - fermentisanog polena, jer je pčela nadogradila na sam polen enzime, aminokiseline, korisne gljivice i bakterije.

Izvor - ogledalosrbije.com

Нема коментара:

Постави коментар