ŽITO SA ŠLAGOM - ZDRAVA I UKUSNA POSLASTICA

Slavsko žito obično se sprema povodom krsne slave. Međutim žito uz dodatak šlaga može biti izvrsna poslastica tokom cele godine. Slatkiš je postan, jednostano se sprema i zdrav je!
Slavsko žito /Wikipedia

OVO JE NAŠ RECEPT ZA UKUSNO ŽITO SA ŠLAGOM
SASTOJCI
Pola kilograma pšenice belije, 400 gr kristal šećera, 400 grama mlevenih oraha, kesica vanilin šećera i malo muskantnog oraščića.
Pšenicu oistite od kamenčića i kukolja,s tavite u posudu i prelijte vodom pa ostavite da prenoći. Sutra žito isperite  u 3,4 vode i dobro skuvajte. Kada je pšenica skuvana pustite da se ohladi do sobne temperature procedite je. Nemojte je ispirati da bi mogla da zadrži pšenični skrob. Dok je žito još toplo sameljite ga u blenderu.
Pšenicu potom pomešajte sa mlevenim orasima i dodajte kesicu vanilin šećera, kristal šećer i muskantni oraščić po ukusu. Ako ne volite muskatni orah, ne morate ga stavljati. Sve dobro pomešajte prstima, pa dobijenu smesu oblikujte u plitkoj činiji.
Žito pospite mlevenim orasima i kuglom šlaga ili sladoleda. Još je ukusnije služiti hladno!

Нема коментара:

Постави коментар