Žuti ili smeđi šećer, sve se više traži. Ljudi ga smatraju zdravijim u odnosu na beli, koji je do sada hiljadu puta osporavan. Pošto je cena smeđeg šećera dosta viša od cene belog šećera normalno je da se zapitamo - da li je isto tako dosta zdraviji? Koje su razlike?
Kaloričnost: Kada je reč o energetskoj vrednosti odnosno, kaloričnosti, oba šećera imaju sličan broj kalorija i podjednako će gojiti ako se preterano konzumiraju.
U svakom slučaju, žuti šećer je dobijen prirodnijim putem u odnosu na rafinisan beli šećer.
Žut šećer se proizvodi od žutog sirupa i može sadržati manju količinu supstanci iz melase – pa se smatra prirodnijim. Pošto je reč zapravo o poluproizvodu, nije jasno zašto je toliko skuplji od belog.
Sastojci i hranjivost: Važno je znati da žuti šećer ima više korisnih sastojaka u odnosu na beli, kojeg čini isključivo saharoza. Žuti šećer tako sadrži minerale kao što su kalijum i natrijum, vitamine iz B grupe i određenu količinu belančevina i organskih baza.
Ukus: Takođe, žuti šećer sadrži više hranljivih sastojaka, ali je to baš u malim količinama. Boljeg je ukusa od belog šećera jer sadrži sirup sa aromom slada.
Još jedna razlika je u tome što se beli šećer proizvodi od šećerne repe, a žuti šećer se proizvodi od šećerne trske. Ipak, oba se uglavnom sastoje od saharoze. Ona je ipak štetna u preteranim količinama, odakle god da potiče.
Možda možemo da zaključimo da žuti šećer nije dosta zdraviji od belog i da je u pitanju vešto odrađen marketing.
Ako želite zdrave zaslađivače, možda je bolje koristiti steviju, rogač, med...
Foto: Wikipedia
Нема коментара:
Постави коментар