ŠTA JE ATKINSONOVA DIJETA ?

Dijete koje podstiču mršavljenje se mogu podeliti u četiri kategorije: dijete sa niskim unosom masti, dijete sa niskim unosom ugljenih hidrata, dijete sa niskim unosom kalorija, i dijete sa izuzetno niskim unosom kalorija.

piksabej


Kalorija je jedinica količine energije, tako da smanjenje unosa masti i/ili ugljenih hidrata kroz ishranu, samo po sebi predstavlja smanjenje unosa kalorija.Jedan od prvih dijetologa je bio Džordž Čejn. On sam je bio izvanredno gojazan i stalno je konzumirao velike količine bogate hrane i pića. 

Započeo je vegetarijansku dijetu, konzumirajući samo mleko i povrće, i ubrzo povratio svoje zdravlje. Počeo je javno da preporučuje ovakav način ishrane svima onima koji su patili od preterane gojaznosti. 1724-e, je objavio "Esej o zdravlju i dugom životu (An Essay of Health and Long Life)", u kome je preporučio vežbanje i svež vazduh, kao i izbegavanje tzv luksuznih hrana.
Atkins ili Atkinsonova  dijeta je verovatno najpoznatija i najpopularnija dijeta koja smanjuje konzumaciju ugljenih hidrata. Dijeta je prvenstveno namenjena za gubljenje kilograma i dugi niz godina je smatrana za vrlo nezdravu dijetu dok su se brojni pro-vegeterijanski i anti crveno meso dokazi nagomilavali. 
Dijeta je dobila ime po Robertu Atkinsu koji ju je osmislio. Atkinsova dijeta dovodi do 0.1% do 2.9% većeg gubitka telesne mase godišnje u odnosu na kontrolnu grupu.
Atkins dijeta je uglavnom okrenuta mesu, uključujući i crveno meso, i ozbiljnoj redukciji ugljenih hidrata. Većina ugljenih hidrata u ovoj dijeti potiče od povrća dok je voće vrlo limitirano. Ovakva ishrana ima za posledicu da telo ne dobija energiju iz glukoze te mora da gori sopstvene masne naslage da bi došlo do energije. Ovaj proces se naziva ketoza.
Atkins odobrava konzumiranje mleka i mlečnih proizvoda, i jaja, a ne dozvoljava testenine, skrobno povrće, slatkiše, kofein, alkoholna pića... Neke vrste voća, uglavnom bobičastog se mogu vratiti u ishranu kada telo uđe u ketozu.
IZVOR:WIKIPEDIJA

Нема коментара:

Постави коментар