Najbolje lekovite biljke za ženske bolesti





Kopriva

Za očuvanje zdravlja reproduktivnih organa , kako kod žena tako i kod muškaraca, kopriva je jedna od nezamenjivih lekovitih biljaka. Jeftina je a može se naći i brati na mnogim mestima. Najjednostavniji recept je sveža mlevena kopriva s medom. Dva kilograma mlade koprive operite i sameljite,  dodajte domaći med  u duplo manjoj količini u odnosu na količinu samlevene koprive koju ste dobili. Sve promešajte i čuvajte u frižideru u staklenim teglicama. Dnevno treba uzimati dve do tri kašike ovog prirodnog preparata.






Virak

Vuraj ke lekovita biljka blagotvorna za žene sa miomima na materici i kod produženog krvarenja. Ako se kombinuje sa koprivom, još je delotvornija. Takodje,  smiruje upale, otoke, izrasline, smanjuje protok krvi jer u sebi sadrži tanin.
 Virak pomaže kod mnogih ženskih problema: k od bolnih i neredovnih menstruacija, belog pranja, spuštene materice i povreda materice. Pošto  jača zidove materice, štiti od pobačaja, olakšava porođaj, ali i ublažava simptome klimaksa. Čaj od virka se pije  četiri puta dnevno, polako, gutljaj po gutljaj


Macina trava 

Macina trava, se od davnina koristi za lečenje neplodnosti. Poznata je i  pod imenom  očajnica, što jasno opisuje njene korisnice, žene koje su bile očajne jer nisu mogle postati majke. Čaj od očajnice normalizuje lučenje polnih hormona, olakšava  menstrualne tegobe, pomaže kod  ranica na materici. Može se koristi kao čaj ili kao kupka za ospiranje. Dve kašičice očajnice preliti sa dva i po decilitra vrele vode i procediti nakon tri do pet minuta. Uzimati tri do pet šoljica dnevno.


Kantarion (Gospina trava)

Čaj od kantariona u vodu kupke je odličan za očuvanje zdrave vaginalne flore. Kašičicu suvog kantariona preliti sa 2 dl vrele vode, ostaviti poklopljeno da odstoji 10 minuta. Čaj staviti u irigator i ispirati vaginu.





Žalfija (Kadulja)

Žalfija je prava ženska biljka a njen čaj je efikasan kod talasa vrućine (valunga) i znojenja, u menopauzi. Poboljšaće i depresivna stanja i nervozu u klimaksu.  Primenjuje se i u borbi protiv belog pranja. Žalfija se za lečenje uzima u vidu čaja. Dve kašičice preliju se sa dva i po decilitra vrele vodea  piju se dve-tri šoljice dnevno. 



 Hajdučka trava (Stolisnik)

Hajdučka trava je odličan prirodni lek za ciste,  protiv menstrualnih tegoba i prekomernog krvarenja. Čaj takodje uspešno regeneriše bolne bradavice kod dojilja. Hajdučka trava se preporučuje svim ženama bar po šoljica dnevno.
Pomaže kod svih tegoba vezanih za menstruaciju, i kad je preobilna i kad je oskudna, i ublažava grčeve materice. Ako se pije dva puta dnevno u gutljajima,  tegobe menopauze će biti ublažene ili nestati.

Kašičicu hajdučke trave preliti šoljom vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta, a onda procediti. Maksimalna dnevna doza je dve šolje dnevno.


Нема коментара:

Постави коментар