Zašto je djumbir tako zdrav?

Đumbir, latinski naziv (Zingiber officinale) je najpre začinska biljka ali se kao lek  koristi više od 3 000 godina, najviše u Aziji, odakle i potiče.
Djumbir se  danas, zbog svoje lekovitosti i blagotvornosti, sve češće gaji u skoro celom svetu.
Kvalitetnije vrsta đumbira dolaze nam sa  Jamajke, iz Kine i Australije.

Đumbir je inače tropska, višegodišnja biljka koja liči na trsku visine od oko metar. Koren je mesnat i dug oko 2 decimetra i upravo on se koristi kao lekoviti deo biljke.

Kao popularan začin se koristi zbog njegovog prijatnog slatkastog jedinstvenog ukusa.



Lekoviti i značajni sastojci u djumbiru

Belančevine, biljna vlakna i biljne masti, gingerol, zingeron, enzimi, eterična ulja, vitamini...

Primena u ishrani
Djumbir je čest dodatak jelima, slatkišima, čajevima, likerima, zatim je kao začin zastupljen u brojnim sosovima, jelima od pirinča, odličan je za prelive od mesa divljači... U Britaniji je jako popularan hleb sa djumbirom koji se dodaje u testo...
Djumbir kao lek
U lekovite svhe se upotrebljava svež ili sušeni koren djumbira. Upotrebljava se i u vidu praha ali i kroz tinkture, ulja i čajeve. Odlična je kombinacija sa limunom, medom i belim lukom, kada postaje prava energetska, vitaminska i antibakterijska bomba! Česta je upotreba djumbira za obloge i lekovite kupke, a čaj, osim što se pije, može poslužiti za inhalaciju.
Ako Vam smeta njegov ukus ili miris, možda je bolje da se odlučite za kapsule ili tablete djumvira koje možete nabaviti u apotekama.

Lekovitost djumbira
Lekovito dejstvo djumbira potiče od njegovog jakog antioksidantnog, antibakterijskog, antigljivočnog, antifungicidnog, sedativnog i antipiretičkog dejstva.
Smatra se i da je afrodizijak i dobro prirodno sredstvo za smirenje i ubrzavanje metabolizma, i mršavljenje, pa se preporučuje njegova primena pri dijetama.
Oprez
U nekim slučajevima đumbir se preporučuje trudnicama protiv mučnine, ali se pre upotrebe konsultujte sa lekarom. Takodje, konzumiranje više od 5 grama djumbira dnevno, kod nekoh osoba može da izazove neka neželjena dejstva: mučninu, gorušicu, bolove u stomaku ili vrtoglavicu. Takodje, pošto djumbir smanjuje zgrušavanje krvi, kod osoba koje imaju krvarenje (iz bilo kojih razloga) treba ograničiti njegovu primenu.
Za koje bolesti je djumbir preporučljiv?
Anoreksija, astma, bolovi u zglobovima i kičmi, oboljenja krvnih sudova, bolesti usta i organa za disanje poput bronhitisa, prehlade i gripa, glavobolje, gubitak apetita, dijabetes, tatvor, kurje oči, kašalj, kamen u bubregu, infekcije mokraćnih puteva, nesanica, nadutost, višak holesterola, visoka temperatura, stabilisanje crevne flore, stomačni bolovi, ukočeni mišići, upala jajnika...

Нема коментара:

Постави коментар