NE PRETERUJETE SA VISOKIM POTPETICAMA



Verovatno Vam se nekada desilo da ste sa neke svadbe ili veselja, kući došle bose jer niste više mogle da podnesete neudobnu visoku obuću! 

Koliko nam kao ženama znače cipele, pokazuju i naredne cifre: Žene prema nekim  statistikama u proseku imaju 17 pari cipela, a tek muškarci osam.  

Takodje, duplo   više žena nego muškaraca ima problem sa kurjim okom, napuklim petama i čukljevima.




Iako noge deluju  vitkije i elegantnije na visokim potpeticama, budite sigurni da vaše noge plaćaju odredjenu cenu lepog izgleda.

Ako zbog elegancije redovno nosite  visoke a uske cipele, možete zaraditi kurje oči.
Osim toga, menja se i držanje vašeg tela  tako što počinjete da se polako  naginjete napred, što može da uzrokuje bolove u ledjima I kičmi.



Kod nekih žena u srednjim godinama posledica mogu biti i listovi "podignuti" ka gore, tj.  kraći su nego kod drugih žena, što je takođe jedna od  posledica višegodišnjeg nošenja visokih štikli.

S druge strane, ni potpuno ravne baletanke nisu baš dobar izbor, jer mogu uzrokovati bolove u kukovima.

Najbolja i najzdravija visina štikle je oko 4 do 5 cm  koja se smatra  sasvim ugodnom visinom za svakidašnji odlazak na posao, šetnju, druge aktivnosti…

Iako visoke pete dokazano loše utiču na zdravlje, ako se sa njima pretera, devojke i žene ih se teško odriču. Ohrabrujuće je da razloga za strah nema ako visoku štiklu nosite u posebnim prilikama a ne svakodnevno.



Zapitajte se koliko vredi  trpeti bol zbog lepote

Osnovno pravilo – izbegavajte da nosite  jako visoke pete i tesnu obuću svakog dana. Moguće je pronaći vrlo lepe cipele s nižom petom koje su vrlo udobne i u kojima je lakše i lepše  hodati. 

Ako Vam je u obući koju ste izabrale udobno, sigurno ćete izgledati i lepo. Džaba visoke pete, ako smo stalno namrgodjeni zbog bolova koje uzrokuju.



Nošenje premalih i jako tesnih cipela može izazvati dugoročne posledice kao što su artritis,ili ukočenost živaca što se može završiti  nekada i  operacijom.  Ozbiljnije posledice su fracture i sitnije napukline na kostima stopala.

Visoke pete guraju stopalo stalno ka napred što pritiska prste a to dovodi do urastanja noktiju, žuljeva , crvenila a može se javiti i problem atletskog stopala jer se stisnuti prsti nalaze u vlažnijem okruženju.

Нема коментара:

Постави коментар