LEKOVITOST JOGURTA - PIJTE GA SVAKOG DANA!



Jogurt je sigurno, pored sira,  naprodavaniji mlečni proizvod. Dobija se fermentacijom obranog ili punomasnog mleka. Iako je omiljen kao svež napitak, koristi se i za mnoga jela, kolače, salate... 

Osim kalcijuma i važnih belančevina, jogurt je  bogat  mnogim drugim  korisnim sastojcima, pa lekari preporučuju da se kozumira svakog dana.



Važan za varenje, zube, mišiće, nervni sistem…

Možete ga kombinovati sa voćem, žitaricama, povrćem. Važan je za ispravno varenje, sadrži brojne vitamine i minerale.

Svega  jedna čaša jogurta je vrlo važan izvor  magnezijuma, kalijuma, fosfora, joda, cinka, vitamina B5 i B12. Osim što je blagotvoran za varenje, jogurt povoljno deluje i  na rad  mišića i nervnog sistema.

Mlečna kiselina iz jogurta će zaštititi zube i desni , dok  kalcijum jača zube i pomaže da ostanu beli i zdravi.



Savršen za dijete

Jogurt snižava krvni pritisak, smanjuje nadutost i nakupljenu tečnostu telu jer kalcijum i kalijum iz jogurta pomažu izbacivanju viška soli iz organizma.

Smanjiće i celulit, a takozvane dobre bakterije iz jogurta ubrzaće Vaš metabolizam , pa se preporučuje njegovo konzumiranje za vreme dijeta. Sadrži vrli malo kalorija a njegova hranjivost je na istom nivou kao kod jaja i mesa.

Odredjena istraživanja  pokazuju da oni koji konzumiraju dve šolje jogurta dnevno, tokom dijeta mršave brže od onih koji ga ne piju.

Za najbolji učinak u borbi sa suvišnim  kilogramima, najbolje je da dan počnete čašom jogurta sa žitaricama. Jogurt može biti i zdrav medjuobrok, a Vašu dijetu će učiniti podnošljivijom.

Jogurt štiti debelo crevo

Postoje istraživanja čiji rezultati govore da unošenje oko 2  šolje jogurta dnevno,  smanjuje rizik od dobijanja raka debelog creva za oko 75% !

Kalcijum iz jogurta sprečava  rast štetnih ćelija na zidu debelog creva, a laktobakterije umanjuju transformaciju žuči u kancoregene kiseline. 

Jogurt je dobar i kao užina ili obrok na poslu, pa ako nemate dovoljno vremena da se posvetite zdravoj ishrani, nadomestite to delimično jogurtom u bilo kojoj prilici, na poslu, u školi, usput…

Kad god možete, dodajte jogurt u jelo, salatu, proju, pecivo…

Jogurt  jača imunitet

Jogurt  podstiče organizam u  proizvodnji interferona, a to je protein koji aktivira imuno ćelije i pojačava stvaranje antitela koja se bore sa virusima.

Zato, u sezonama prehlada ili gripa, gledajte da u frižideru uvek imate bilo kakav jogurt.

Нема коментара:

Постави коментар