KOJI VITAMINI SE NALAZE U KOJIM NAMIRNICAMA ?




Gde se nalaze i koje namirnice su najbogatije važnim vitaminima?

Vitamin A
Vitamina A ima u krompiru, šargarepi, spanaću, kelju i ostalom lisnatom povrću,zatim u dinji, kasijama i u bundevi ali i u začinu kao što je sušena paprika.
Vitamin A je važan za održavanje zdravlja zuba, kostiju, mekih tkiva i kože a pomaže i u borbi organizma sa bakterijskim i virusnim infekcijama.





Vitamin B
Vitamini B6, B12 i folna kiselina - B9, nalaze se u crvenom mesu, živinskom mesu, ribi i drugim morskim plodovima, jajima, mleku, zelenom lisnatom povrću. Ovim vitaminima bogato je i južno voće a posebno ga dosta ima u pomorandžama i grejpfrutu.
Vitamini B grupe, važni su za normalno funkcionisanje nervnog sistema i formiranje  crvenih krvnih zrnaca. Utiču na funkcije mozga i bitni su za dobar metabolizam.

Vitamin C
Unesite vitamin C iz paprika i iz limuna, jagoda, brokolija, i iz lisnatog povrća.
C vitamin je kralj medju vitaminima. Snažan antioksidans, štiti zdravlje svih organa a bitan je za održavanje zdravlja zuba, desni, i pri zarastanju rana. Njegova uloga u borbi protiv infekcija, sa virusima i bakterijama  je dobro poznata.



Vitamin D
Losos, haringa, som, mleko, jaja i neke vrste pečuraka u sebi sadrže vitamin D.
Ovaj vitamin telo može samo stvarati sunčanjem! Ima veliki značaj za zdravlje kostiju, imunološki sistem i apsorpciju kalcijuma. 

Vitamin E
Izvori ovog vitamin su semenke suncokreta, spanać, lisnato povrće, paprike i bademi.
E vitamin je snažan  antioksidans koji štiti ćelije organizma od oštećenja, pomaže apsorpciju vitamina K, obnavlja mišiće.



Vitamin K
Ovaj vitamin naći ćete u kelju, brokoliju, spanaću, peršunu…
Vitamin K je ključan za proces zgrušavanja krvi.  Da njega nema, čovek bi od obične posekotine mogao da potpuno  iskrvari . Važan je za čvrstinu kostiju a posebno kod žena u menopauzi koje imaju problem sa osteoporozom.

Нема коментара:

Постави коментар