Kako se prave parfemi



Verovatno ste se nekada pitali kako se proizvode parfemi.

Ako niste znali, da bi ste Vi danas gotovo automatski prsnuli omiljen parfem, i birali izmedju gotovo neograničenog broja raznih vrsta parfema, bili su potrebni vekovi usavršavanja procesa njihove proizvodnje.

Prvi parfemi, pravljeni su u arapskom svetu i sasvim dostojanstveno mogu da “stanu na crtu” današnjim modernim parfemima.



Veština pravljenja parfema ide daleko u period pre nove ere. Tada su se razne  mirisne tečnosti pravile u Egiptu, Rimu i Grčkoj. Mnogo kasnije, moderni parfemi koji su nam danas poznati,  počinju da se prave u Španiji, Italji, Francuskoj…

Proces proizvodnje parfema i tada je bio složen kao i danas kada se kreiranje parfema smatra pravom umetnošću.

Potrebno je  dobro proceniti  sastojke, izabrati način njihovog sjedinjavanja, pakovanje…

Mnogo je vekova proteklo od kada su  Egipćanke nanosile na svoju  kožu prve parfeme na svetu. Ali, bez obzira na to, tehnologija spravljanja nekad i sad vrlo je slična.



Prvi parfemi pravljeni su od cvetnih latica

Persijanci su Izvlačili ulje iz cvetova, listova i još nekih delova biljaka i to destilacijom što se i danas praktikuje. Prvi cvet od kog je napravljen parfem bila je  ruža, a kasnije se  krenulo sa dobijanjem ulja iz limuna, pomorandže, lavande…

Savremeni  parfemi se razlikuju od nekadašnjih  po tome što sadrže  sintetičke sastojke. Parfemi od potpuno prirodnih sastojaka se jako dugo prave, proces je prilično skup jer  sastojci  koji potiču od biljnih ili životinjskih sirovina mogu biti teško dostupni i da mnogo koštaju.

Na primer,  da bi se dobila bočica  prirodnog parfema od ruže, potrebno jemnogo, mnogo latica, da bi se izvuklo dovoljno aromatičnog ulja.



Još skuplji su sastojci životinjskog porekla kao što je  mošus koji se dobija od jelena, dabrova ili kitova.

Sa razvojem tehnologije, došlo se do toga da se skoro svi sastojci mogu  dobiti na veštački način. Tako se jeftinije i brže, dobija na hiljade mirisnih nota.

Smatra se da su kroz istoriju, izradjivači najkvalitetnijih parfema bili Rimljani koji su parfimisali čak i svoje životinje!  Za vreme priređivanja bogatih slavlja i gozbi, oni su  mirisima natapali krila ptica, koje bi potom puštali iz kaveza da lete po prostoriji u kojoj se slavi. 

Parfem kao kreacija

Metoda kreiranja parfema “Žan Karl”  podrazumeva postojanje baze parfema.  Najpre se biraju dve note kao ključne komponente a onda im se dodaje treća . Ovi sastojci su baza i moraju da dosta odstoje pre mešanja.

Ove ključne note zovu se još i top note, note srca i bazne note.  Nota srca je , pogadjate, najvažnija jer parfemu daje originalnost.

Postojanost parfema zavisi od tipa kože

Svakako da je kvalitetan parfem onaj, koji ostaje dugo vezan za kožu i traje.

Parfemi imaju bolji kontakt sa masnom kožom,  dok se kod ljudi sa suvom  kožom miris  lakše rasporedjuje po površini. Ako imate glatku kožu, parfem će brže isparavati, a gruba koža ga duže čuva.

Klasifikacija parfema prema sastojcima

- Floralni  i voćni –  miris voća, limuna, ruže, šumskog cveća…
- „Citrus“ – kombinacija zelenih i cvetnih parfema
- „Leather“ – miris kože;
- „Fougere“ – miris na paprat, sandalovo drvo, mahovinu 
- Green – svežina i mirisi trave, borovine…
- Orjentalni – jaki, teški mirisi vanile, drveća…
 - „Chypre“ – miris limuna i sandalovog drveta kao imahovine sa elementima cveća.

Zanimljivosti

Francuski vladar Luj XV parfeme je koristio umesto sapuna i vode. 

Pariz je tek u XIX veku postao „postojbina“ parfema

Ljudsko čulo mirisa ume da prepozna oko  9000 različitih mirisa.

Нема коментара:

Постави коментар