ŠTA JE SMOG


Smog je kombinacija raznih štetnih gasova i finih, ali otrovnih čestica uvazduhu. Vidimo ga kao neku vrstu magle uglavnom  iznad gradova.

Koliko smog ume da bude opasan govori podatak da je pre 50 godina  u Londonu zbog smoga umrlo oko 4 hiljade ljudi.



Vrste prašine u vazduhu
U vazduhu gotovo uvek ima prašine koja može biti više ili manje štetna. Čestice vode, prah od stena, drveća, suvog lišća… spadaju u prirodnu masu prašine. Medjutim,  najčešća je ona koja nastane od  automobilskih izduvnih gasova I iz industrijskih procesa koja uglavnom sadrži dosta ugljen dioksida I drugih potencijalno otrovnih čestica.

Najugroženiji veliki gradovi
Količina prašine najveća je u industrijskim gradovima.Veliki gradovi sa smogom bore se na razne načine: koriste mehanizme za ventilaciju, električne mašine koje sprečavaju uskovitlavanje prašine, a na dimnjake  stavljaju filtere.

U boljoj poziciji su gradovi gde su vetrovi jaki I česti I gde se stanovništvo tokom zime graje na struju, dakle gde je manje aktivnih dimnjaka, I gde vetra redovno odnosi prašinu I štetne gasove koji u kombinaciji sa maglom prave smog.



Posledice
Smog se taloži na biljkama koje se uzgajaju u neposrednoj blizini gradova i saobraćajnica. Automobilski izduvni gasovi izmedju ostalog sadrže olovo koje može uzrokovati kancer. Zato voće o povrće, pa I čajeve kupujte kod proverenog prodavca.
Naravno, najbolje je imati sopstvenu bašticu gde ćete gajiti makar zelen za svoje potrebe.


Broj ljudi I dece obolelih od respiratornih oboljenja je veči u gradovima sa većom koncentracijom smoga. Ako ste stanovnik jedne takve sredine, koristite svaki slobodan dan za izlet u prirodu, a deca neka raspuste provode na primer na selu.

Нема коментара:

Постави коментар