ŠTA KAD NOKAT URASTE :(


Sigurno Vam je jasno koliko je to neprijatno I bolno ako ste makar I samo jednom bili žrtva urastanja nokta! Ovo se najčešće desi s jedne ili obe strane palca na stopalima. Gora varijanta je urastanje nokta na više prstiju.



Ako ste lakši slučaj, rešićete ovo oblogama I kupkama, I jeste da neko vreme nećete moći baš normalno da hodate a cipele će vam smetati, ali, uspećete na relativno lak način da se otarasite ove napasti.

U težim slučajevima, nažalost, neophodna je operacija. Sreća je da danas postoje I opcije upotrebe CO2 lasera, pa ovo možete obaviti bez rezova I šavova.

Zašto nokat  urasta    

Dakle, deo nokta uraste u okolnu kožu, to jest u tkivo uz nokat. Pojavljuje se otok I bol, nekad igranulom, vrsta čvotića koji može da prokrvari. Ako se pojavi I gnoj, onda je to znak da je počela gljivična ili bakterijska infekcija.
Da li ćete probleme sa urastanjem noktiju imati češće ili redje, vrlo zavisi od genetike! Ako ste nasledili slabe I tanke nokte, oni vrlo lako urastaju.

Medjutim, pored toga šta ste I kako nasledili od mame I tate, tu su još neki faktori. Ako nosite usku obuću I to svakodnevno, vrlo je verovatno da će nokat krenuti da urasta jer ga neudobna obuća gura ka tkivu oko nokatne ploče. Birajte udobnu obuću od prirodnih materijala I ne preterujte sa ultra visokim I uskim modelima! Vaši nožni prsti ne bi trebalo da dotiču vrh cipela, a idealna štikla visoka je oko 4 cm.

Pravilni pedikir

Osim cipela I gena, obratite pažnju na to kako vršite pedikir. Kada se nokti ne seku ravno, već zaobljavaju, rizik urastamka je veći. Nokte na nogama nikada nemojte prekratko seći.

Ko je najpodložniji urastanju noktiju>

Deca, jer imaju mekše tkivo,
Trudnice, jer povećana težina pritiska stopala,
Sportisti, naročito fudbaleri,
Baletani I balerine, zbog čestih opterećenja stopala,
Osobe sa urodjenim deformitetima stopala…



Нема коментара:

Постави коментар