Nije uzalud
na famoznom drvetu u raju rasla baš jabuka! Teško joj je odoleti! Dobro je da
jedno ovakvo voće, lepo na oko i jako ukusno, u sebi sadrži pravo
bogatstvo za vaše zdravlje.
Ako još
niste, jabuke obavezno uvrstite u svoj svakodnevni jelovnik. Evo zašto:
VLAKNA –
Jedan plod jabuke sadrži oko 100 kalorija i vlakna koja naš organizam dosta
dugo razlaže što daje osećaj sitosti. Jedna jabuka ima oko 5 grama vlakana, a
dnevna potrebna ljudska doza je izmedju 25 i 40 grama. Vlakna iz jabuke
povoljno utiču na rad probavnog sistema i smanjuju rizik od oboljevanja od raka
debelog creva.
VITKOST –
Zbog voćnih kiselina koju jabuke sadrže, ovo voće je odlično pri dijetama jer
pomaže mršavljenje i održavanje težine. Jabuka podstiče trošenje masti, pomaže
obnavljanje mišićne mase… Ali pazite, ovih blagotvornih kiselima uglavnom ima u
kori jakuke, pa ih zato nemojte ljuštiti, već dobro operite i navalite!
DISANJE -
Antioksidans kvercetin, koga ima takodje u kori jabuka, lekovit je u
poboljšanju rada pluća. Neka istraživanja su pokazala da su trudnice koje su jele više jabuka tokom drugog
stanja, dobile potomke koji su vrlo retko oboljevali od astme i drugih disajnih
bolesti.
IMUNITET – U
borbi sa prehladom nezamenljiv je vitamin C. Ako ste mislili da ga ima samo u
limunu i pomorandži – varate se. Prosečna jabuka sadrži oko 8 miligrama ovog
vitamina što je 15 odsto potreba čoveka na dnevnom nivou.
DIJABETES I
HOLESTEROL- Antioksidans antocijanin koji voću daje boju, jako je važan u borbi
protiv dijabetesa. Pektin iz jabuka sprečava upijanje holesterola u organizam,
tako da ga telo ne skladišti, već ga ova supstanca tera da holesterol potroši.
MEMORIJA -
Jabuke podstiču proizvodnju acetilkolina, koji olakšava kontakte medju nervnim
završecima. Ako ih jedete redovno, osetićete jaču koncentraciju, a smanjićete i
rizik od razvoja Alchajmerove bolesti.
Нема коментара:
Постави коментар