ZAŠTO SU JABUKE TAKO ZDRAVE?



Nije uzalud na famoznom drvetu u raju rasla baš jabuka! Teško joj je odoleti! Dobro je da jedno ovakvo voće, lepo na oko i jako ukusno, u sebi sadrži pravo bogatstvo za vaše zdravlje.



Ako još niste, jabuke obavezno uvrstite u svoj svakodnevni jelovnik. Evo zašto:

VLAKNA – Jedan plod jabuke sadrži oko 100 kalorija i vlakna koja naš organizam dosta dugo razlaže što daje osećaj sitosti. Jedna jabuka ima oko 5 grama vlakana, a dnevna potrebna ljudska doza je izmedju 25 i 40 grama. Vlakna iz jabuke povoljno utiču na rad probavnog sistema i smanjuju rizik od oboljevanja od raka debelog creva.

VITKOST – Zbog voćnih kiselina koju jabuke sadrže, ovo voće je odlično pri dijetama jer pomaže mršavljenje i održavanje težine. Jabuka podstiče trošenje masti, pomaže obnavljanje mišićne mase… Ali pazite, ovih blagotvornih kiselima uglavnom ima u kori jakuke, pa ih zato nemojte ljuštiti, već dobro operite i navalite!



DISANJE - Antioksidans kvercetin, koga ima takodje u kori jabuka, lekovit je u poboljšanju rada pluća. Neka istraživanja su pokazala da su  trudnice koje su jele više jabuka tokom drugog stanja, dobile potomke koji su vrlo retko oboljevali od astme i drugih disajnih bolesti.

IMUNITET – U borbi sa prehladom nezamenljiv je vitamin C. Ako ste mislili da ga ima samo u limunu i pomorandži – varate se. Prosečna jabuka sadrži oko 8 miligrama ovog vitamina što je 15 odsto potreba čoveka na dnevnom nivou.

DIJABETES I HOLESTEROL- Antioksidans antocijanin koji voću daje boju, jako je važan u borbi protiv dijabetesa. Pektin iz jabuka sprečava upijanje holesterola u organizam, tako da ga telo ne skladišti, već ga ova supstanca tera da holesterol potroši.


MEMORIJA - Jabuke podstiču proizvodnju acetilkolina, koji olakšava kontakte medju nervnim završecima. Ako ih jedete redovno, osetićete jaču koncentraciju, a smanjićete i rizik od razvoja Alchajmerove bolesti.

Нема коментара:

Постави коментар