KAKAV JASTUK JE NAJBOLJI ZA SAN


Ako se ujutru ne probudite sveži i puni elana za novi radni dan, moguće je da ste pogrešili pri izboru jastuka.

Takodje, na jastuk koji nije po vašoj meri ukazuje i to što nemirno spavate, vrpoljite se po krevetu i dugo tražite pogodan položaj. Kiroprakatičari posebno ističu važnost kvalitetnog jastuka kao jednog od najznačajnijih uslova za vedro i odmorno jutro.



Jastuk treba da ispuni liniju ispod glave i vrata, bez obzira na to u kom položaju spavate. Zato pronadjite jastuk koji pruža oslonac i potporu vašem umornom vratu.
Kada je reč o materijalu, najbolje je odlučiti se za one sa pamučnim nalilčjem i sa antialergijskim punilom.

Anatomski jastuci
Pravi anatomski jastuci, posebno popularni u poslednje vreme,  imaju udubljenje za glavu i potporu za vrat. Oni originalni koji su napravljeni od memorijske pene oblikuju se prema vašem obliku tela, što je dobro. Medjutim može da se desi da, pošto prijanjaju uz telo i tako zadržavaju toplotu, naprave  problem za one koji se bude zbog vrućine .



Veličina i oblik                                                    
Jastuci raznih veličina i oblika mogu pomoći u nameštanju tela i kičme u pravilan položaj tokom spavanja. Jastuke možete da podmetnete uz kučmu dok spavate na boku, možete ih staviti izmedju nogu ili kolena, a možete i da ih obgrlite kako biste ruke namestili u najudobniji položaj.

Najbolji položaj za spavanje
Bez obzira na izbor jastuka, stručnjaci  preporučuju spavanje na leđima ili bočno, sa blago savijenim kolenima. Tako kolena prilagodjavaju pritisak na ledja i postavljaju telo u neutralan položaj. Izaberite ,ako možete radije desni bok za spavanje kako biste smanjili pritisak na želudac i srce. 
Onima koji spavaju na stomaku, pa pritom odbace jastuk, preti opasnost od raznih problema sa vratnim pršljenovima, jer spavanje na stomaku posebno vrši pritisak na kičmeni stub.




Нема коментара:

Постави коментар