Da li imate anemiju ? Anemija - Simptomi i lečenje



Ako se lako zamarate, vrti vam se često u glavi i bledi ste, trebalo bi da proverite stanje Vaše krvne slike. Moguće je da ovi simptomi ukazuju na malokrvnost čiji uzrok obično leži u nedostatku gvoždja u ishrani.

Gvožđe je značajno u proizvodnji hemoglobina koji je glavni sastojak eritrocita – crvenih krvih zrnaca.  Eritrociti prenose kiseonik do ćelija u organizmu i tako ih hrane. Zato, kada usled nedotataka gvoždja, opadne prenos kiseonika, osećamo navedene simptome.



Kada gvoždje padne, pada i nivo hemoglobina, slabije se vezuje kiseonik i tkiva i organi počinju da reaguju na te nedostatke.

Gvoždje je mineral koji je odgovoran za mnoštvo funkcija i procesa u organizmu, pa tako njegov nedostatak, koji može biti  posledica agresivne dijete ili pak nasledne prirode zbog problema u resorpciji, uzrokuje anemiju.

Na malokrvnost mogu da ukazuju u neki blaži simptomi, koji postepeno jačaju. Pa tako imunitet lagano slabi, zajedno sa koncentracijom i celokupnon snagom organizma.

Koje su namirnice bogate gvoždjem?

Šta možete da učinite u slučaju lose krvne slike? Jedite crveno meso, jaja i džigericu. Neka Vam na meniju stalno bude zeleno povrće, tunjevina, sardine, sveže voće, mahunarke…



Znajte da bi trebalo daobratite pažnju i na ishranu jer je moguće da je malokrvnost ili anemija posledica lošeg funkcionisanja želuca usled stalnih iritacija prekiselom hranom i  jakom začinima.

Anemija može biti i pokazatelj neke druge bolesti kao što su neka obolenja digestivnog trakta.

Anemiju nemojte zanemarivati, jer ako se ne leči ili ne drži pod kontrolom, nastupiće brojne posledice po zdravlje. Pošto je srce pod anemijom jače opterećeno, jer pokušava da ubrza dotok kiseonika iz krvi moguće su razne srčane tegobe.

Kako se leči anemija

Najpre je potrebno utvrditi tip anemije da bi lekar odredio adekvatnu terapiju. Ono što vi možete da uradite sami je prelazak na odgovarajuću i  kvalitetnu hrana. 
 




Poznati prirodni lek protiv anemije je salata od koprive sa limunovim sokom i maslinovim uljem. Napravite je u količini koja Vam prija i svakodnevno konzumirajte.

Нема коментара:

Постави коментар