Šta su grinje i kako ih pobediti?

Šta su grinje 

Grinje su  paraziti,  slični paucima po izgledu ali su nevidljive i hrane se  ljudskom peruti. Žive u svakoj prostoriji u svakom stanu! Posebno vole tepihe, ćebad i krevete.

U jednom krevetu živi oko milion grinja.Vidljive su jedino mikroskopom.

Šta izazivaju grinje

Ako dobijete kijavicu, svrab nosa ili očiju, suvi kašalj, ili promene na koži možda je u pitanju alergija na grinje.
Koncentracija grinja u kućnim uslovima je u jesen i zimu povećana jer im prijaju takvi temperaturni uslovi.








Lečenje
 
Najvažnije je da se uradi testiranje na inhalacione alergene,ali i da se utvrdi stepen imunološkog odgovora na grinje.

Lečenje alergije mora biti usmereno na lečenje imunološke upale, što doprinosi smanjenju ili nestanku simptoma. Ako je u pitanju sezonska alergija, leči se tokom određene sezone, a ako je alergija tokom cele godine, leči se stalno.

Lečenje se mora sprovoditi pod kontrolom lekara, a vrste terapijeće biti odredjena  u zavisnosti od  alergijske manifestacije odgovarajućeg ciljnog organa.

Preventiva

Prva  mera je maksimalno smanjenje  kontakta sa agrinjama.To znači da seredovno pere posteljina , ćebad, pokrivači i jastuci na temperaturi od 60 stepeni. Potrebno je stalno usisavanje  dušeka usisivačima visokog pritiska sa komorom za vodu, redovno provetravanje prostorija...
Neka novija istraživanja uvela su  preparate koji se koriste kao hvatači alergena na mestu gde je najveća koncentracija vazduha pri udisanju, a to je tik iznad gornje usne, a ispod nosnica. Ovaj preparat je moguće nabaviti pod nazivom „Alergonazal gel“.

Нема коментара:

Постави коментар